Faalangsttraining bij kinderen.
Wat is faalangst?
Bij faalangst is een kind bang om te falen. Het woord faalangst zegt het eigenlijk zelf al. De gevolgen kunnen heel vervelend zijn. Je kind kan last hebben van buikpijn, hoofdpijn, of wil niet meer naar school. Faalangst is een situatie gebonden angst. Dat wil zeggen dat de angst zich alleen voordoet in bepaalde situaties, zoals op school of bij het sporten. Je kind wil bijvoorbeeld niet naar school als hij een spreekbeurt moet geven. Of krijgt 's avonds buikpijn als hij de dag erna een proefwerk, muziekoptreden of spannende sportwedstrijd heeft. Soms heeft een kind erg veel last van de angsten, terwijl het op andere momenten goed functioneert. Faalangst is een angst die altijd gekoppeld is aan een taak.
Er bestaat zowel negatieve als positieve faalangst. Er is sprake van negatieve faalangst als je kind het gevoel heeft dat hij moet presteren en bang is dat dit niet lukt. Je kind blokkeert of wil het liefste 'weglopen' van de angstige situatie. Bij positieve faalangst is er een gezonde spanning bij je kind. De angst is niet zo groot dat een kind erdoor belemmerd wordt. Bij positieve faalangst word je juist gemotiveerd om beter te presteren. Een beetje spanning bij een prestatie helpt je vaak om scherp te zijn.
Als de spanning zo groot is
dat een kind slechter presteert dan hij eigenlijk zou kunnen, spreken we van
negatieve faalangst. Kinderen krijgen dan misschien last van een black-out, lichamelijke klachten of ze doen negatieve
ervaringen op. Deze negatieve ervaringen kunnen uiteindelijk leiden tot een
negatief zelfbeeld.
Faalangsttraining voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
We starten met 5 sessies van 30 minuten. Aan de hand van psycho-educatie, gesprek, verhalen, spel en oefeningen werken we aan de faalangst. Het kind krijgt een werkbundel waarop hij/zij kan terugvallen nadien. Na de sessies wordt een feedback gesprek ingepland met de ouders.
De training heeft als doel om faalangst te verminderen, door kinderen te leren omgaan met hun angst.
In deze training leren kinderen:
- wat faalangst is en de signalen ervan herkennen bij zichzelf
- zich ontspannen
- gevoelens herkennen
- de relatie tussen gebeurtenis, gedachte, gevoelens en gedrag begrijpen
- het gevoel tussen negatieve gedachten en positieve gedachten begrijpen
- negatieve gedachten in positieve (helpende) gedachten omzetten
- oplossingen bedenken
- ...